Get Adobe Flash player


Poll

Kan jij in de shack
 

beeldverhouding

Naar welke beeldverhouding kan u in de shack kijken?
 
call on0snw

Solar Terrestrial Data Module created by
PA4RM

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic field:
Status
D-Region Absorption
Prediction:
Status
Radio Propagations Module created by
PA4RM

QRZ.COM


Search in QRZ.COM

QRZ.COM Module created by
PA4RM

online

We hebben 4 gasten online

Binnenkort komt er een spectrum analyzer met composite video uitgang beschikbaar !!!

Binnen enkele maanden gaan we het spectrum van de frequentiebanden waar we inputs in hebben, kunnen zichtbaar maken via een spectrum analyzer waarvan de beelden zullen doorgegeven kunnen worden op het output scherm. Dus concreet zal je via DTMF codes een frequentieband (70cm, 23cm, 13cm, 6cm, 3cm) kunnen kiezen. Deze zal dan zichtbaar gemaakt worden op het scherm. Op deze manier ga je kunnen kijken naar je eigen rf signaal dat je naar de repeater zend. Je zal natuurlijk ook kunnen zien hoe sterk je bent boven de ruis, en wat je juiste zendfrequentie is. En hoeveel dB je nog extra nodig hebt indien je er niet of nauwelijk over komt. We gaan ook onze frequentiebanden kunnen bekijken op eventuele stoor signalen. (bv. als de politie helicopter op 13cm band op uitzending is). De eerste testen zullen reeds binnen enkele weken kunnen plaats vinden vanuit mijn qth. De software van de repeater moet hiervoor natuurlijk worden uitgebreid.
We houden je alvast op de hoogte indien we vorderingen maken op dit gebied.

*** NEWS ***
De spectrum analyzer is goed aangekomen... De eerste testjes zien er goed uit.
Hier alvast een beeld van het rf spectrum van de digitale zender van telenet:


En zo ziet het beeld er op een composite monitor uit:


Enkel de onderkant en de bovenkant kan er niet volledig op... Maar dankzij de marker kan je toch zien op welke freq je zit.

Het lukt nu al om de volledige spectrum analyzer te sturen via gpib interface. Met een eigen geschreven programma kan ik nu de spectrum analyzer instellen. Dit zal bruikbaar zijn om later via dtmf-codes de instellingen te verzetten via 144.762.5 Mhz (onze dtmf-stuur frequentie)

*** NEWS ***
De spectrum analyzer werd bij de repeater geplaatst. De video staat nu bijgeschakeld in de matrix van de repeaters op vakje 8. Hij laat enkel het spectrum zien voor't moment van de 13cm band. De andere freq banden zijn nog niet schakelbaar... De instellingen van de spectrum analyzer staan fix ingesteld. De schakeling naar groot beeld moet nog geprogrammeerd worden. Maar er is een probleem gebleken met de video die uit de spectrum komt. De matrix is niet zo erg tevreden met het aangeboden video signaal. We gaan dus volgend weekend een extra capture kaart steken om de video direct te laten binnenkomen zonder eerst langs de matrix te moeten passeren.

 *** NEWS ***
De schakeling voor het schakelen van de verschillende inputs is klaar. Via een ethernet interface en een url kunnen de benodigde io lijnen gestuurd worden die de relays besturen van de 1 op 10 rf switch. Hiermee gaat het dus mogelijk zijn om de input van de spectrum analyzer te schakelen tussen 10 verschillende inputs. Nu moet enkel de installatie nog gebeuren en de integratie met de huidige repeater software. We komen nog een aantal kabeltjes te kort. Dus voorlopig zullen er maar een 6-tal inputs te schakelen zijn.